среда, април 15, 2009

Унгарска кујна

,,Оваа статија ја посветувам на мојот најдобар пријател Благој Гонoв, со целата моја љубов и почит,,
Унгарија земја на богата култура, голема традиција, најдобро тоа може да се забележи низ призмата на гастрономијата која е значаен дел од културата.Поради големиот број на специјалитети, унгарската кујна оправдано се вбројува меѓу најдобрите во светот.Главна карактеристика на огнената унгарска кујна е додавањето на пиперката во многу јадења.На денешната унгарска трпеза, чорбите, паприкашите и се разбира гулашот се јадењата кои го заземат најзначајното место преставуваат главни специјалитети синоним за унгарската кујна.Надалеку познатиот унгарски гулаш води потекло од унгарските степи, а преку Виена станало познато низ целиот свет.Во многу земји под гулаш се подразбира сите јадења зачинети со пиперка но добрите познавачи на унгарската кујна, разликуваат четири јадења во кои пиперкта има важна улога.Тоа се:гулаш, паприкаш, токањ и перклет.Колењето на свињите за Унгарците преставува вистинско доживање.Од десертите најпознати се тортите, крофните, кремовите и палачинките.
Многу често може да се слушне ја ставаат пиперката(свежа, мелена, кисела) во сите јадења освен во колачите, па морам да спомнам дека овојт толку значаен зеленчук за унгарската кујна е донесен од Америка, а денеска во Унгарија се произведува во големи количини.
Со специјалитетите од унгарската кујна, одлично се вклопуваат надалеку познатите унгарски вина.Секој регион во Унгарија има вино со специфичен вкус и мирис, најдобро и најпрославено е токојанското вино кое навистина е нешто посебно.Ова вино е наречено ,,вино на кралевите,, и ,,крал на вината,,.Повекето унгарски вина се високо квалитетни заедно со унгарските специјалитети се вистинско гурманско доживување, кои задолжително треба да се пробаат и да се ужива вистински во нив.
Уживајте во најдоброто од Будимпешта фотографите само за Вас мои драги читатели ги израбити мојот најдобар пријател Благој Гонов кој го долови најдоброто од овој град, и е негова туристичка дестинација која морате да ја посетите.



2 коментари:

Анонимен рече...

O profesore pa kajste vie......zosto ne dojdete da ne vidite na fakultet bas bi sakala da znam koi se vasite angazmani, znem deka se zanimavate so mnogu raboti, no izgleda ste nemorna licnost pa ve imai po blogovi, ubavo ubavo barem ke naucime poveke za gastronomijata.A da... treba da ostavam komentar.... no sto da kazam tulku ubavo e napisano samo prodolzeta taka se raduvam sto nekoj pisuva i gastronomijata i turizamot zosto retko moze nesto da se najde na internet za ovie temi na makedonski jazik.Pozdrav ke se setite na mene 5+3=8 pogodi koj sum........

Александар Алексов рече...

Draga koleske Vi blagodaram na ubavite zborovi, iskreno se raduvam ako uspejav da vi go zadrzam vnimaniteto i da naucite nesto od statite koi gi obrabotuvam.Bidejki vie ste strasten jubitel na gastronomija, i sakate da naucite mnogu poveke od ona sto go nalaga edukacijata na fakiltetto, prodolzete samo taka i bez somnenie ke bide uspesni vo ovaa preubava porofesija.Vetuvam deka ke obraboram i istrazam uste mnogu temi vo ovaa oblast, se raduvam sto imam i redovni citateli toa mi dava potik uste postrasno da go priblizam ovoj blog go posotitelite
pozdrav se najubavo vo zivotot
gospod da Ve blagoslovi
Aleksandar